Angelique van den Donk – een kennismaking

Angelique-vd-Donk-200x200Angelique van den Donk is één van de Quaners van het eerste uur. We ontmoeten elkaar op een bijzondere avond, een paar jaar geleden. Nauwkeurig als ze is, belde ze me nog even voordat we elkaar die avond bij een workshop zouden ontmoeten. In dit artikel laat ik je graag verder kennis maken met haar.

Angelique is getrouwd. Trots op haar tweelingzoons van 19 jaar: “zij gaan uitdagingen in hun leven aan op een manier die ik pas veel later doorhad.” Op de leeftijd die haar zoons nu hebben, deed Angelique de Hogere Hotelschool. Ze groeide door in leidinggevende marketing & productmanagement functies in de toeristische sector. “Ik werkte veel uren, kreeg ieder jaar lagere budgetten en hogere targets. Samen met mijn team kreeg ik het elk jaar toch weer voor elkaar.

In de banen die ik had was weinig tijd voor mensenwerk en dat is mij uiteindelijk opgebroken.  Ik werd ziek en kwam erachter dat ik beter iets zou kunnen doen dat me vanzelfsprekend veel energie zou geven. Ik herinner me nog als de dag van gisteren het gesprek met een goede vriendin waarin ik in één keer ‘wist’ dat ik coach zou worden.

Toch was het een logische keuze. Tijdens de middelbare school werd ik ooit al eens ‘lieve Mona’ genoemd (van de Story). Rode draad in mijn leven was dat iedereen bij mij zijn hart uitstortte en daarna weer opgelucht verder kon. Het duurde daarna nog wel een tijdje voordat ik tot handelen kwam en een coach-opleiding ging volgen.

Logisch gevolg van mijn uitval was ook wel dat ik mensen wilde coachen met stress of burn-out. die weer vol in het leven willen staan en met voldoening willen werken. En dat ben ik ook gaan doen. Deze mensen zitten vast, zijn helemaal klaar met datgene waar ze mee worstelen en willen in actie komen. Ze zijn bereid er voor de volle 100% voor te gaan. Als ik met iemand aan het werk ga, komt die persoon uiteindelijk echt vanuit zijn essentie in beweging en dan is er sprake van een duurzame verandering.

Na jarenlang coachen besefte ik dat dieperliggende blokkades met alleen praten  vaak maar tijdelijk opgelost worden. Ik ben toen op zoek gegaan naar methodieken die op andere niveaus dan gedrag of gedachten doorwerken. Dat heb ik gevonden in Quaning. Eigenlijk viel alles wat ik tot dan toe gelezen, gezien en ervaren had op zijn plek. Het pionieren als een van de eerste Quaners was spannend, enerverend en gezien de resultaten bij mijn eerste cliënten zeer voldoening gevend!

Overigens moest ik tijdens mijn opleiding tot Quaner wel wennen. Quanen is toch anders dan coachen. Als coach werk je actief met interventies op het gebied van gedrag, emoties en gedachten. Als Quaner laat je dat voor het beste resultaat achterwege. De interventie is op een ander niveau, dat is als regulier coach wel even wennen. Het betekent meer ‘achteroverleunen’. Less is more bij Quaning.
Keer op keer geniet ik van de verwondering en de blijdschap als weer een Quanee zijn doel behaald heeft. Hoe lekker is dat! Daar ga ik graag mee door!

 

LFQ Magazine - november 2015

Lees ook andere artikelen uit het LFQ Magazine of een van de blogs geschreven door Quaners over hun ervaringen met Quaning.

No Comments Yet.

Leave a comment