Ellen Lelieveld – een kennismaking

Ellen Lelieveld QuaningOpeens is daar een berichtje in Facebook van Ellen Lelieveld: hé Helma, denk jij dat ik geschikt ben om Quaner te worden? Ik ben nieuwsgierig. Een afspraak is snel gemaakt. De vervolgstappen ook, met als resultaat Ellen’s certificering tot Quaner op 16 februari. Waarom deze carriereswitch, hoe ze de opleidingstijd heeft ervaren en hoe het nu gaat, daar vertelt Ellen over.

“Nadat ik een klantcontact afdeling had opgebouwd en vervolgens als ondernemer in de detailhandel had gewerkt, werd het me duidelijk dat ik een nieuwe weg op de arbeidsmarkt moest inslaan. Dat zette me aan het denken. Welke kant ga ik op? Wat kan ik? Wat wil ik? Het ondernemen zit me in het bloed, dus was het mijn wens om zelfstandige te blijven. Klantcontact en servicegerichtheid hebben gedurende mijn carrière altijd centraal gestaan, dat moest een belangrijke pijler zijn. Het werd me ook steeds duidelijker dat mijn talent in het persoonlijke contact ligt. Daar wilde ik iets mee.

Als leidinggevende van een afdeling klantenservice vond ik het al een van de leukste dingen om mijn teamleden zo te begeleiden dat ze hun werk nog beter konden doen. Zij blij, en heel belangrijk, daardoor ook de klanten blij! Ik kan me enorm storen aan de wijze waarop sommigen met hun klanten omgaan, terwijl ze wel hun vak verstaan. Wat maakt dan dat ze zich zo opstellen? Ik wilde een rol spelen in het begeleiden van deze servicegerichte professionals!

Zo kwam ik op het idee om daar als zelfstandige mijn werk van te maken: het begeleiden van mensen die qua werk te maken hebben met klantcontact en servicegerichtheid, zodat klanten de service krijgen die zij verdienen. Om dat als zelfstandige professioneel te kunnen doen wilde ik wel een goede opleiding volgen om me die skills eigen te maken. Ik moest gelijk denken aan de tijd dat ik door Helma begeleid was met Quaning. Omdat we altijd contact waren blijven houden, was een afspraak inderdaad zo gemaakt.

In november ben ik gestart met mijn opleiding tot Quaner. Ik wilde heel graag heel snel kunnen wat Helma doet. Terwijl ik me geregeld afvroeg of mij dit ging lukken, bleef Helma vertrouwen houden in mijn competenties. Ze liet mij zelf ontdekken welke manier van leren het beste bij me past en gaf mij tips waar nodig. Wat ik vooral heb doorontwikkeld is het op een speciale manier luisteren en interpreteren van wat gezegd en gedaan wordt. Daarmee ben ik nu in staat om de basis te leggen voor een echt succesvolle begeleiding met Quaning.

Helma stimuleerde me om gas te blijven geven. Ik was zowel met een opleiding als met  carrièreswitch bezig. Dat ik altijd op Helma terug kon vallen – en nog steeds – levert vertrouwen op in een traject waar ik zelf de regie over heb en houd. Dat is erg prettig. Ik zie het als een ontdekkingsreis waarbij je op onderzoek gaat, vele wegen bewandelt, keuzes te maken hebt en soms een sprong in het diepe… en altijd is er dat gezekerde lijntje om me aan vast te grijpen. Alles waar het bij Quaning ook om draait.

De eerste Quaning-oefensessies die ik tijdens mijn opleiding deed, vond ik best spannend. Ik wilde het gewoon gelijk echt goed doen. Dat menigeen flink onder de indruk en blij wegging na een Quaning-oefensessie was een fantastische ervaring. Ik merkte dat het borrelde en bruiste van binnen. Dat was dus het gevoel dat Helma bedoelde als je het werk doet ‘waarvoor je gebakken bent’!

De inzichten en bewustwording bij Quanees zijn elke keer weer een geweldige ervaring voor me. Je kunt je voorstellen dat ik helemaal uitkijk naar het eindresultaat van de eerste Quaning-RGprograms die ik mag begeleiden.”

Lees ook andere artikelen uit het LFQ Magazine of een van de blogs geschreven door Quaners over hun ervaringen met Quaning.

No Comments Yet.

Leave a comment