lessphp fatal error: load error: failed to find /var/www/vhosts/44/252836/webspace/siteapps/WordPress-401310/htdocs/wp-content/themes/theme53366/bootstrap/less/bootstrap.lesslessphp fatal error: load error: failed to find /var/www/vhosts/44/252836/webspace/siteapps/WordPress-401310/htdocs/wp-content/themes/theme53366/style.less In memoriam - Quaning

In memoriam

pa-lieberwerth-helma-lieberwerth-quaningTijdens trainingen die ik volgde kwam de opdracht weleens voorbij. Hoe het precies geformuleerd werd ben ik kwijt. Iets in de trant van: stel het is de dag van je begrafenis, wat wil je dan dat ze over je zeggen? Hoe ziet jouw in memoriam eruit? Ik moet eraan denken terwijl we de begrafenis van mijn vader voorbereiden.

Afscheid
Ik schreef al eerder dat mijn vader steeds zieker werd. Vorig weekend startte echt het laatste gedeelte. Dinsdagmorgen was het genoeg voor hem en antwoordde hij Marlotte, de verzorgster, dat zij inderdaad de familie kon gaan bellen. Het was zo ver.
Tot op het laatst had hij de regie in handen. Slechts een paar uur later, terwijl zijn zus en zwager net binnenstapten en iedereen er dus echt was, blies hij heel rustig zijn laatste adem uit. Zo had hij het van te voren bedacht, zo gebeurde het.

Mens
Na mijn moeders overlijden, 3 jaar geleden, werkte ik de meeste maandagmiddagen op ‘kantoor bij mijn vader’. Dan belde ik hem ’s morgens en vroeg of ik bij hem mocht werken die middag, en dat kon dan natuurlijk altijd. Het waren bijzondere middagen waarin ik de mens in mijn vader heb leren kennen.

Humor
Bijvoorbeeld de humor die hij had. Na een eerste heel moeilijke periode nadat mijn moeder was overleden, kwam er opeens een man te voorschijn die grapjes maakte en de dingen in het leven met humor benaderde. Zelfs op zijn laatste zondagavond nog toen het echt een stuk slechter ging, en een verzorgster zei dat ze hem een zware pil kwam brengen. Als die pil dan maar niet te zwaar voor jou is om te dragen, zei hij.

Banketbakker
Hij vertelde ook over waarom hij banketbakker was geworden. Als klein jongetje liep hij langs de banketbakker in de Twijnstraat in Utrecht. Het rook er heel erg lekker en hij gluurde in het souterrain om te zien wat daar gebeurde. Toen hij de bakkers zag, wist hij het, hij zou banketbakker worden.

Saucijzenbroodje
Bij Bakkerij Boonzaaijer in Utrecht heeft hij heel lang gewerkt. De zoon van de bakker, Kees, is nu de eigenaar. We komen er regelmatig. En elke keer weer vertelt hij over hoe bijzonder mijn vader voor hem is geweest. Hij beschouwt hem als een tweede vader. Heeft ook veel over het vak van hem geleerd.
Het is wel gebeurd dat we in de winkel stonden en mensen spraken over de lekkere saucijzenbroodjes van vroeger, die van mijn vader dus, want hij was wereldberoemd in Utrecht vanwege die saucijzenbroodjes.
Hoe bijzonder dat zijn laatste vaste voedsel bestond uit een paar hapjes sauzijnenbroodje dat mijn zwager Jan hem de dag voordat hij overleed nog bracht.

Televisie
Als je bij mijn vader kwam stond de televisie altijd aan. Dus ook als ik kwam werken. Dan vroeg mijn vader wel of hij ‘m zachter moest zetten, zodat ik makkelijker kon werken. Ik vond dat geroezemoes en het af en toe praten over wat we zagen wel mooi. We bespraken de politiek en andere ontwikkelingen in de wereld, en zeker over de voetbalwedstrijden die hij dat weekend had gezien. Hij hield het tot het allerlaatst allemaal bij, uitte er zijn mening over.

Ondernemer
Een keer was Heel Holland Bakt te zien. De deelnemers moesten een ingewikkeld koekje maken. Veel te duur, zei mijn vader, dan moet je veel te veel handelingen doen en daardoor worden ze veel te duur om nog goed te kunnen verkopen. Ook al werkte hij altijd in loondienst, er zat dus ook een ondernemer in hem.

Dankbaar
De laatste maandag dat ik echt bij hem werkte, 27 maart, werd een heel bijzondere. De rest van zijn levensverhaal kennende, werd voor mij toen duidelijk wat mijn vaders zijnsintentie moest zijn. Hij, net 92 jaar, zei plotseling, “het is moeilijk”. “Wat”, vroeg ik hem. “Ik wil mijn kinderen niet in de steek laten. Ja, je bent toch mijn dochter. Hou oud ben je nu precies? Kun je het wel alleen?”.
Ik ben een dankbaar mens dat ik mijn ouders zo lang in mijn leven heb mogen hebben.

Wens je een heel fijn weekend!

Hartelijke groeten van

Helma Lieberwerth

week 14 – 7 april 2017

16 Responses

  1. Prachtig, kort maar krachtig en warm portret van je vader, Helma. Heel veel sterkte!
  2. Mijn condoleances Helma en veel sterkte met de verwerking hiervan. Dank voor het kijkje in de wereld van je vader.
  3. Een mooi en lief portret Helma, veel sterkte!
  4. Wat een prachtig eerbetoon aan jouw vader. Wens jullie een mooi afscheid morgen. Xx
  5. Lieve Helma, Gecondoleerd, mooie herinneringen om te koesteren. Heel veel sterkte gewenst, Annelies
  6. Gecondoleerd Helma met dit verlies. Veel sterkte.
  7. Lieve Helma, wat een mooi verhaal over je vader! Gecondoleerd met zijn overlijden en wat fijn dat je zulke fijne herinneringen aan hem hebt. Mooie leeftijd heeft hij bereikt, fijn dat je zo lang van hem hebt mogen genieten. Gaat alles goed met jou en je gezin? Hartelijke groet, Carla
  8. Wat een liefdevol portret van je vader, Helma. En wat lijk je op hem. Ik wens je heel veel kracht en sterkte in het dragen van het verlies. Lieve groet, Ton

Leave a comment