Van stress naar persoonlijk leiderschap

Angelique met QCQuaner Angelique van den Donk is altijd nieuwsgierig naar wat mensen beweegt en hoe dat te beïnvloeden is. In haar bedrijf Inside Coaching begeleidt ze cliënten met burn-out en (chronische) stress bij het realiseren van hun doelen.

In de blog-reeks ‘Quaning ervaringen’ vertelt Angelique over een Quanee die haar gedroomde ambities wil realiseren, zich daarin geblokkeerd voelt en als resultaat stress ervaart in werk en privé.

Ons eerste contact: een sprankelende vrouw, die ogenschijnlijk precies weet wat ze wil. Manager operations bij een middelgroot bedrijf, staat haar ‘mannetje’ op de werkvloer. Ze beschrijft haar verlangen om haar ambities te realiseren. Sterk op de benen te staan om de eigen kar te trekken. Zelfsturing met passie en daar met zelfvertrouwen over communiceren met belanghebbenden.

Ze vertelt me dat ze zich in haar ambities al jaren – bijna fysiek – ergens door tegengehouden voelt. Met als resultaat ongewenst aanpassingsgedrag dat bij haar leidt tot stress gerelateerde klachten. Met een Quaning-RGprogram wil ze zichzelf nu eens op de eerste plaats zetten en de impasse doorbreken. Ze heeft ontzettend veel zin om te beginnen en is nieuwsgierig wat er allemaal gaat gebeuren.

Ze formuleert een passend Quaning-doel en we gaan aan de slag. In de daaropvolgende zeven weken hebben we zeven keer contact; deels live, deels per Skype. Met de speciale Quaning-software doen we analyses en interventies om haar te ondersteunen in het behalen van haar doel. Tussendoor werkt ze in het Q-report, een verslag waarin ze onder andere dagelijks reflecteert op de dag.

In het eerste live-gesprek werken we met de software om uit te vinden welk thema op dat moment in de weg staat in het bereiken van haar doel. Het bespreken van dit thema brengt direct inzicht. Zelf zegt ze daarover het volgende: “In het kader van het thema ‘vasthouden’ heb ik een brug kunnen slaan naar mijn kindertijd. Dat gaf een verhelderende blik en tevens bevestiging waarom ‘vasthouden’ nog steeds zo’n centrale plek in mijn bestaan heeft. Ik besef nu ook dat ik door deze vroege ervaringen een grote vastberadenheid heb ontwikkeld. Die positief is voor mij EN mijn omgeving!”

In week 1 verrast ze zichzelf al met spontaan ander gedrag in een vergadering met de directie. In lijn van haar doel. “Zomaar in de pocket!” mailt ze mij. In de weken die volgen wisselden rustige weken en emotionele periodes elkaar af. En in week 6 schrijft ze in haar Q-report:

“Mocht ik eerst al van mezelf vrijuit dromen, nu heb ik inmiddels concrete stappen gezet. En al is het nog maar de beginfase, ik ben zo enorm trots op mezelf. Voelde ik een maand geleden nog een druk op mijn borst door de stress, vandaag eigenlijk alleen nog maar doordat ik mezelf ‘op de borst sloeg’!!”

Na 7 weken ronden we het Quaning-RGprogram af, het doel is bereikt. In haar referentie zegt ze: “Ik ben dankbaar dat ik met deze mooie, waardevolle techniek in contact ben mogen komen en dat ik in een periode van zeven weken geen bergen, maar bergketens heb verzet!”

Na enkele maanden spreken we elkaar weer; ik ben nieuwsgierig hoe haar ambities zich verder hebben gemanifesteerd. Verrassend genoeg gebeurt dit soms op een andere manier dan je verwacht en toch altijd in lijn met juist dat waar je voor ’gebakken’ bent. Zo ook bij deze Quanee. Ze dacht dat ze haar talenten alleen maar verder zou kunnen ontwikkelen als zelfstandige professional. Tot zich bij haar werkgever de volstrekt onverwachte kans voordeed een project aan te sturen, volledig in overeenstemming met haar ambitie en ervaring. Een uitdagende volgende stap die haar veel energie geeft en tevens doet uitzien naar wat er verder allemaal nog gaat volgen….

Angelique van den Donk
3 december 2014

Lees ook andere artikelen uit het LFQ Magazine of een van de blogs geschreven door Quaners over hun ervaringen met Quaning.

No Comments Yet.

Leave a comment